Do góry

Zupy Przepis na:

Wigilijny barszcz czerwony

Wigilijny barszcz czerwony

Autor: MojaKuchnia

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 1681

Dodano: 04.12.2014

Odsłon: 8411

Prosty przepis na barszcz czerwony, bez dodatku mięsa. W smaku powinien być słodko-kwaśny z wyczuwalną ostrością czarnego pieprzu. Idealny do picia oraz do uszek z grzybami, czy też krokietów z kapustą. Można go zabielić odrobiną śmietany.

Składniki

  • 5 buraków
  • kilka suszonych grzybów
  • 1/2 cebuli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • mielony czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 20 minut.

    Obieramy buraki, 3 kroimy w ćwiartki, a 2 ścieramy na grubej tarce.

    Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na średnim ogniu.

    Opalamy nad palnikiem połowę cebuli.

    Do buraków dodajemy cebulę, przyprawy i czosnek.

    Dodajemy grzyby razem z wodą, w których się moczyły.

    Gotujemy około godziny, aż buraki będą miękkie.

    Na koniec dodajemy łyżkę masła, 2 łyżeczki octu winnego i doprawiamy mielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń