Do góry

Zupy Przepis na:

Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz z uszkami

Autor: Okawrosole

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 310

Dodano: 29.11.2017

Odsłon: 1447

Na miesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w ten wieczór zawsze jadło się tę zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór?

Składniki

  • Barszcz: – 4 buraki – 1 marchewka – 1 korzeń selera – 1 korzeń pietruszki – 6 ząbków czosnku -4 liście laurowe – 4 ziarna ziela
  • Uszka: 1. ciasto : – 2 szklanki mąki – 1 jajko (opcjonalnie) -pół szklanki ciepłej wody – szczypta soli 2. farsz: – 30 g grzybów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Barszcz:
    Warzywa obierz i pokrój na pół.Czosnek obierz i pokrój na pół. Wszystko wrzuć do garnka,zalej wodą. Dodaj ocet i cukier. Wrzuć grzybki suszone(wcześniej namoczone w wodze przez noc) ,ziele angielskie,liść laurowy, pieprz w ziarnach i majeranek. Gotuj na małym ogniu ok.1 godzinę ( barszcz gotowany na zbyt dużym ogniu straci barwę i stanie się rudy) Pod koniec gotowania przypraw.

  2. Uszka:
    Farsz:
    Grzybki namocz w wodzie na noc. Ugotuj w tej samej wodzie,w której się moczyły. Odcedź i wystudź. W przypadku pieczarek – umyj, pokrój w kostkę i usmaż.
    Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
    Grzybki wymieszaj z cebulką. Dopraw. Gdy wystygnie to zmiksuj całość blenderem.
    Ciasto :
    Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części.
    Rozwałkować na czworokąt. Wycinać małe kwadraciki ok.3-4 cm. Ja osobiście nie wycinam kwadratów, a robię koła szklanką- robię małego pieroga i sklejam jego rogi. Na każdy kwadracik nałóż farsz i zlepić na trójkąt. Zawinąć na palec i zlepić rogi. Wrzuć na gotującą się osoloną wodę i gotuj uszka do momentu wypłynięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Klitajmestra 08 grudnia 2017 A na taką ilość warzyw, orientacyjnie, ile powinno się do garnka nalać wody? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń