Do góry

Desery Przepis na:

Wigilijny kompot

Wigilijny kompot

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27986

Dodano: 02.05.2008

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Wigilijny kompot"

Składniki

  • 15 dag suszonych jabłek
  • po 10 dag suszonych moreli
  • gruszek
  • śliwek i fig
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1
  • 5 szklanki cukru
  • 4 goździki
  • skórka i sok z cytryny
  • laska cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Suszone owoce przebierz i opłucz pod bieżącą wodą. Wszystkie razem umieść w dużym naczyniu (może być wielki słój lub plastikowe wiadro), zalej wrzątkiem (około 4-6 l) i odstaw na dobę do namoczenia.

  2. Po upływie tego czasu z dwóch szklanek wody, w której moczyły się owoce oraz z 1,5 szklanki cukru ugotuj syrop. Dodaj do niego 4 goździki, skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz laskę cynamonu. Gotuj razem 10 minut. Po tym czasie usuń przyprawy.

  3. Odcedzony aromaty czny syrop wlej do zalewy, w której mo czą się suszone owoce, wymieszaj. Kompot przypraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny.

  4. Gotowy kompot przykryj, odstaw w chło dne miejsce (do lodówki, do piwnicy lub na balkon) na kolejną dobę. Wigilijny kompot podawaj na stół bardzo dobrze schłodzony.

  5. 20 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 105 kcal, cena 90 gr

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń