Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wigilijny kompot"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 46
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1032
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 46
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1032
Składniki
Suszone owoce przebierz i opłucz pod bieżącą wodą. Wszystkie razem umieść w dużym naczyniu (może być wielki słój lub plastikowe wiadro), zalej wrzątkiem (około 4-6 l) i odstaw na dobę do namoczenia.
Po upływie tego czasu z dwóch szklanek wody, w której moczyły się owoce oraz z 1,5 szklanki cukru ugotuj syrop. Dodaj do niego 4 goździki, skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz laskę cynamonu. Gotuj razem 10 minut. Po tym czasie usuń przyprawy.
Odcedzony aromaty czny syrop wlej do zalewy, w której mo czą się suszone owoce, wymieszaj. Kompot przypraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny.
Gotowy kompot przykryj, odstaw w chło dne miejsce (do lodówki, do piwnicy lub na balkon) na kolejną dobę. Wigilijny kompot podawaj na stół bardzo dobrze schłodzony.
20 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 105 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety