Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Winne gruszki"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Składniki
Gruszki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie cienko obierz ze skórki, pozostawiając (o ile to możliwe) ogonki. W każdą gruszkę powbijaj kilka suszonych goździków (możesz zrobić wzorki).
Ustaw przygotowane owoce w niedużym rondelku. Zalej wodą tak, by były niemal zupełnie zakryte. Dodaj cukier, kawałek kory cynamonu, 1-2 gwiazdki anyżu. Wsyp skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz wyciśnięty z niej sok.
Wodę z cukrem, przyprawami oraz gruszkami doprowadź do wrzenia. Duś na małym ogniu bez przykrycia około 5 min. Po tym czasie dolej czerwone wino i wrzuć przebrane oraz umyte suszone owoce żurawiny. Ogrzewaj razem 2-3 minuty. Pamiętaj jednak, aby zmniejszyć płomień i nie dopuścić do przegotowania się alkoholu.
Miękkie, ale nie rozgotowane owoce, ustaw na talerzykach deserowych. Pozostały w rondelku winny sos gotuj jeszcze kilka minut, aby zredukował się o połowę.
Ustawione na talerzykach gruszki polej winnym sosem z żurawiną. Udekoruj listkami melisy cytrynowej (lub mięty). Jeśli chcesz, gruszki możesz także oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (lub gotową polewą z mlecznej czekolady) i obsypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów oraz kolorowymi kandyzowanymi owocami.
porcje, czas ok. 25 min; porcja – 170 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety