Do góry

Napoje Przepis na:

Wino z czarnych winogron

Wino z czarnych winogron

Autor:

Przepisów i artykułów: 490 Ocena: 6132

Dodano:

Odsłon: 4891

najlepsze domowe :)

Składniki

  • 10 kg. winogron
  • 4 kg. cukru
  • 5 litrów wody
  • drożdże do wina (Tokay lub Madera)
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Winogrona należy wypłukać. Nie obieram z szypułek. Umieszczam w dużej misce i ugniatam dużym tłuczkiem. Można do tego zatrudnić dzieci, aby deptały i miały przy tym dobrą zabawę.
    Wyciśnięty sok wymieszać z przegotowaną letnią wodą. Miazgę przecedzić.
    Połowę cukru rozpuścić w niewielkiej ilości moszczu i dodać razem z drożdżami do reszty soku.
    Po dwóch dniach dodać resztę cukru. Sok ogrzać, aż do rozpuszczenia cukru.
    Tak przygotowany sok umieścić w dymionie z rurką fermentacyjną.
    Po miesiącu na dnie dymiona powstanie osad. Należy zlać wino znad osadu i ponownie wlać do wymytego dymiona.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń