Do góry

Napoje Przepis na:

Wino z ryżu

Wino z ryżu

Autor: Nukleon

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 123

Dodano: 06.02.2011

Odsłon: 7168

Wino z ryżu (To nie to samo co sake)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. .Wrzucić do butli ryż , rodzynki , zalać wodą zagotowaną (ostudzoną ) z cukrem oraz wlać do butli drożdże z cukrem całość wymieszać oraz zatkać butle korkiem z rurką fermentacyjną (napełnioną wodą) . Umieścić butle w jakimś ciepłym miejscu

  2. Przez ok. 14-17 dni będzie fermentowało. Po zakończonej fermentacji wyrzucić z mikstury ryż oraz rodzynki. Z 2 szklanek cukru zrobić karmel ( nie spalić ! ) dodać to do reszty zatkać (nie będzie już fermentowało , może trochę ) , odstawić na ok. 10 dni aż winiaczek się ładnie sklaruje .

  3. Po upływie 10 dni przecedzić przez gęste płótno , umyć butle i odstawić jeszcze na ok. .5- 7 dni aż nabierze klarownej barwy.

  4. Winiak z ryżu gotowy jest do spożycia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 07 września 2012 Dla niektórych najważniejsza ta cierpliwość :)) Zaproś na deugstację :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beata1984 07 lutego 2011 to ptzypomona mi mojego wermuta, robiłam podobny

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń