Do góry

Napoje Przepis na:

Wino z winogron 20 l.

Napoje

Autor: nikola2005

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 3269

Dodano: 02.04.2013

Odsłon: 69943

Domowej roboty winko

Składniki

  • 10 kg winogron
  • 4,6 kg cukru
  • 7 l wody
  • drożdże winiarskie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dojrzałe winogrona obrać z ogonków, NIE MYĆ! Winogrono posiada na skórce naturalne drożdże, więc mycie ich nie jest wskazane. Najpierw je trzeba porozgniatać (wystarczy, że pękną) ręką w misce i taką papkę wlać do gąsiora, zalać ostudzoną przegotowaną wodą z cukrem, dodać drożdże. Ponieważ niemyte winogrona posiadają naturalne drożdże na skórce owoców, nie są wymagane dodatkowe drożdże winiarskie ale dla pewności można dodać ( my dodaliśmy) i odstawić na 6 tyg.

  2. Po tym czasie zlewamy wino do mniejszego gąsiora zatykając go ponownie korkiem z rurką i odstawiając na kilka miesięcy.

  3. Miłego konsumowania, %%% i dobry humor gwarantowane :)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 06 kwietnia 2013 Wino zrobię w sezonie , ale muszę to napisać , że naklejki na butelki bardzo swojskie i takie zachęcające do degustacji.
Pozdrawiam i stawiam najwyższa ocenę jaką mogę :))))

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń