Do góry

Desery Przepis na:

Winogronowy galat

Winogronowy galat

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Winogronowy galat"

Składniki

  • 700 ml soku z zielonych winogron
  • 2 łyżki cukru
  • kawałek skórki cytrynowej
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • po 200 g czarnych i zielonych winogron
  • 1 białko
  • 3 łyżki cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 140 minut. Cena porcji ok. 1,80 zł

  2. Do rondla wlewamy połowę soku winogronowego i sok z cytryny. Wsypujemy łyżkę cukru i skórkę cytrynową. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy resztę soku z winogron. Mieszamy i odstawiamy. Wyjmujemy skórkę cytrynową.

  3. W tym czasie przygotowujemy 6 gałązek winogron, każda po 2–3 owoce. Pozostałe winogrona układamy w wilgotnych kubkach. Zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki.

  4. Ubijamy pianę na półsztywno. Do oddzielnej miseczki wsypujemy cukier puder. Przygotowane gałązki winogron zanurzamy w pianie i w cukrze pudrze. Zastygnięte galaretki wykładamy na talerz. Obok układamy winogrona w cukrze. Podajemy z sosem waniliowym, który robimy tak, jak w przepisie na stronie 36.

  5. Wartość odżywcza porcji 94 kcal Białko 1,5 g/Tłuszcz 0,7g/Węglowodany 12 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń