Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pełna nowalijek – szybka i kolorowa. Świeże warzywa i odżywcze jajko – to idealna kombinacja na zdrową sałatkę.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 158
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 41
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 158
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 41
Składniki
Jajka wstawiamy do gotowania i nastawiamy minutnik na 6 minut. Po tym czasie jajka będą ugotowane na twardo i nie stracą koloru – żółtko będzie żółte, a nie szare.
Warzywa myjemy i przygotowujemy w następujący sposób: - sałatę suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki - ogórka (u nas bez obierania skórki) – kroimy na półtalarki - rzodkiewki i pomidora kroimy w ósemki (jeśli pomidor jest duży, to - przekrawamy je jeszcze na pół)
W tym czasie ugotowały się jajka, obieramy je i kroimy na ćwiartki.
Wszystkie składniki (poza jajkami) wrzucamy do sporej miski i mieszamy. Na wierzch kładziemy jajko i całość posypujemy kiełkami. Polewamy cytrynowym winegretem, solimy i pieprzymy do smaku.