Do góry

Sałatki Przepis na:

Wiosenna sałatka fit z jajkiem i kiełkami

Wiosenna sałatka fit z jajkiem i kiełkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 2100

Pełna nowalijek – szybka i kolorowa. Świeże warzywa i odżywcze jajko – to idealna kombinacja na zdrową sałatkę.

Składniki

  • mała główka zielonej sałaty
  • 2 średnie ogórki
  • 2 jajka
  • pomidor
  • pęczek rzodkiewek
  • garść kiełków (tutaj – rzodkiewek, ale mogą być np. brokułów)
  • 8-10 łyżek sosu winegret
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka wstawiamy do gotowania i nastawiamy minutnik na 6 minut. Po tym czasie jajka będą ugotowane na twardo i nie stracą koloru – żółtko będzie żółte, a nie szare.

  2. Warzywa myjemy i przygotowujemy w następujący sposób:

    - sałatę suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki
    - ogórka (u nas bez obierania skórki) – kroimy na półtalarki
    - rzodkiewki i pomidora kroimy w ósemki (jeśli pomidor jest duży, to - przekrawamy je jeszcze na pół)

  3. W tym czasie ugotowały się jajka, obieramy je i kroimy na ćwiartki.

  4. Wszystkie składniki (poza jajkami) wrzucamy do sporej miski i mieszamy. Na wierzch kładziemy jajko i całość posypujemy kiełkami. Polewamy cytrynowym winegretem, solimy i pieprzymy do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń