Do góry

Sałatki Przepis na:

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2179

Dodano:

Odsłon: 242

Nadeszła długo oczekiwana wiosna! Z jej początkiem mamy szczególną ochotę na zmianę swojego menu na lżejsze, orzeźwiające i kolorowe. Wiosenna sałatka w stylu fit to doskonała propozycja na początek wiosny. Jest świeża i lekka, a zarazem bardzo zdrowa i pożywna. Łagodny, słodkawy i lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego nadaje sałatce niezwykłej świeżości. Talerz pełen wiosennych rozmaitości, który świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Bardzo gorąco Wam polecam!

Składniki

  • 120 g młodych liści czosnku niedźwiedziego
  • 6 jajek
  • 150 g twarogu
  • 100 g sera feta
  • 12 rzodkiewek
  • 12 pomidorków śliwkowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki szczypiorku
  • Sos:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • pieprz biały i sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Po wystudzeniu jajka obieramy.
    Do twarogu dodajemy fetę i jogurt grecki. Rozgniatamy widelcem i mieszamy tak, aby powstała gładka masa. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Masa powinna być dość gęsta, aby z łatwością zrobić serowe kulki. Gęstość regulujemy jogurtem naturalnym. Formujemy niewielkie kuleczki.

  2. Na talerzyku układamy porcję liści czosnku, pokrojonych w mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojone w półplasterki rzodkiewki, pomidorki i połówki jajka. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i zdejmujemy skórę. Kroimy w plastry i wykładamy na talerz. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

    Sos

    Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem lub podajemy go osobno.

    Notes

    - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń