Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wiosenna sałatka z fetą"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 22
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 80
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 194
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 22
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 80
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 194
Składniki
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić, wyciąć środki. Miąższ pokroić na cząstki. Kiełki umyć, sparzyć szybko na sitku. Kukurydzę opłukać, dobrze osączyć. Cykorię umyć i dokładnie osuszyć. Ser feta osączyć z zalewy i pokroić w niedużą kostkę.
Liście sałaty opłukać, następnie bardzo starannie osuszyć. Większe liście porwać na kawałki. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej, gorącej patelni. Do dużej (najlepiej przezroczystej) salaterki wsypać porwane liście sałaty.
Olej wymieszać z octem winnym, dodać sól, pieprz i mieszankę suszonych ziół. Do salaterki dodać pomidory, kiełki, kukurydzę i kawałki fety. Lekko przemieszać. Skropić sosem winegret. Na koniec sałatkę posypać ziarnami słonecznika.Źródło: Twoje Imperium