Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wiosenna sałatka z jajkiem"
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2632
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 316
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 186
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3205
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2632
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 316
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 142
Polecam.
Odsłon: 186
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3205
Składniki
Jajka umyj i ugotuj na twardo. Przelej zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupek. Sałaty umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Osusz delikatnie papierowym ręcznikiem.
Rzodkiewki umyj i odetnij zielone ogonki. Ponacinaj je i włóż do lodowatej wody, żeby się otworzyły.
Dużą miskę wyłóż listkami karbowanej sałaty. Sałatę lodową porwij na małe kawałki. Rozłóż na dnie miski. Na wierzchu połóż połówki jajek, odsączone czarne oliwki, osuszone rzodkiewki i pomidorki. Sałatkę udekoruj kilkucentymetrowymi kawałkami szczypiorku.
Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny. Wsyp przyprawy i dobrze wymieszaj lub zmiksuj. Odstaw do lodówki na przynajmniej 15 minut, by sos się „przegryzł”.
Sałatę polej krótko przed podaniem, ale nie mieszaj! Podawaj z białym pieczywem i masłem czosnkowo-ziołowym.Źródło: Naj