Do góry

Sałatki Przepis na:

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - do pracy

Wiosenna sałatka z rzodkiewką - do pracy

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 336

Dodano:

Odsłon: 1123

Sałatka na zdrowe drugie śniadanie. Z rzodkiewką w roli głównej. Oczywiście w słoiku - jakżeby inaczej;)

Składniki

  • mała puszka słodkiej kukurydzy
  • pęczek rzodkiewek
  • średni ogórek
  • mała garść koperku
  • 8 łyżek cytrynowego winegre
  • sól, pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wiosna w pełni, bazary pachną nowalijkami – trzeba z tego korzystać. Dzisiaj w roli głównej – rzodkiewka. Wymyśliłyśmy dla Was piękną, kolorową i zdrową sałatkę w sam raz do wzięcia do pracy na drugie śniadanie. Podajemy poniżej porcję dla 2 osób, na 2 średnie słoiczki (pewnie ok. 1/2 litra każdy).

    Warzywa myjemy i kroimy – zarówno ogórka, jak i rzodkiewkę w taką, ot, niespecjalnie grubą kostkę. Koperek siekamy i w małej miseczce mieszamy go z pokrojonym ogórkiem. Kukurydzę otwieramy i odsączamy.

    A teraz na dnie słoiczka wykładamy po kolei „piętrami”:

    słodką kukurydzę
    ogórka z koperkiem
    rzodkiewkę
    kiełki rzodkiewki

    Każdą porcję polewamy 4 łyżkami cytrynowego winegret. Solimy i pieprzymy już w pracy, bo nie chcemy, aby w drodze warzywa nadmiernie puściły sok. Chyba, że tak lubicie, wtedy można posolić od razu:)

    Smacznego i zdrowego drugiego śniadania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń