Do góry

Dania główne Przepis na:

Wiosenna sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach

Wiosenna sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach

Autor: babeczka35

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 365

Dodano: 18.06.2018

Odsłon: 2523

Brak pomysłu na obiad, śniadanie czy kolację? Zdarza się. Też tak czasami mam. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z pyszną propozycją, która doskonale sprawdzi się i na śniadanie i na kolację, jak i również na obiad. Od tygodnia miałam puszkę tuńczyka w lodówce i tak myślałam co z niego przyrządzić. Dzisiaj wpadł mi super pomysł do głowy na domowe rumiane i chrupiące bułki z sałatką z tuńczyka. Domowe bułeczki są najlepsze, pachną obłędnie, a połączenie tuńczyka, awokado, jajek i rzodkiewki to strzał w dziesiątkę. Wyszło pysznie i sycąco. Podałam to wszystko na obiad. Polecam Wam bardzo, przygotujcie koniecznie, a nie pożałujecie. Zapraszam :)

Składniki

  • Rozczyn:
  • 2 i pół dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • około pół szklanki ciepłego mleka
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 małe żółtko
  • masło do posmarowania blaszki
  • Sałatka:
  • 1 awokado
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pół pęczka rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sok z cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

  2. Ciasto: Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto ( możemy nie zużyć całego mleka, wlewamy na wyczucie ). Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Formowanie: Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na cztery równe części, z każdej części toczymy gruby wałek i formujemy kółko. Układamy na blasze posmarowanej cieniutko masłem i smarujemy obficie roztrzepanym żółtkiem. Między bułkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Odstawiamy jeszcze na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły.

  4. Pieczenie: Wyrośnięte bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

  5. Sałatka: Awokado ( powinno być lekko twarde ) obieramy lub wydrążamy łyżką ( pestkę usuwamy ) kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i również kroimy w kostkę. Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy w kostkę. Szczypiorek płuczemy i dokładnie płuczemy, siekamy dość drobno. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.

  6. Podanie: Bułki rozcinamy na pół, nakładamy obficie sałatki i podajemy.
    Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Dzięki skropieniu awokado sokiem z cytryny nie ściemniej nam.
    Z przepisu wychodzi cztery duże porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń