Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wiosenna zapiekanka z warzywami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 219
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 219
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Obierz, opłucz ziemniaki i gotuj około 15 -20 minut w posolonej wodzie. W tym czasie obierz marchewki, umyj i pokrój na kawałeczki.
Kalafior oczyść, zanurz we wrzątku, a potem w lodowatej wodzie i podziel na różyczki. Oczyść kapustę, wytnij głąb, a resztę główki pokrój na cząstki. Kalafior gotuj w posolonej wodzie 10-12 minut.
W połowie czasu gotowania dodaj marchewkę. Kapustę gotuj 10 minut w osobnym garnku w posolonym wrzątku.
Ugotowane warzywa odcedź i osącz. Dymki oczyść i pokrój w plasterki. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w plasterki.
Jajka wymieszaj z mlekiem, twarożkiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj starty ser. Warzywa ułóż w żaroodpornej formie posmarowanej tłuszczem. Polej sosem serowym i piecz 60 min w temperaturze 175 st. C.Źródło: Tele Tydzień