Do góry

Zupy Przepis na:

Wiosenna zupa z botwinki.

Wiosenna zupa z botwinki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1069 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 719

Wiosenna, bardzo smaczna zupa z młodych buraczków, ugotowana na filecie z kurczaka, podana z jajkiem.

Składniki

  • woda 2 litry
  • filet z kurczaka 1 szt.
  • pęczek młodej botwinki z młodymi buraczkami 1 szt.
  • młode ziemniaki 3 szt.
  • jajka kurze 4 szt.
  • pół szklanki kwasu z kiszonych buraczków
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól morska do smaku
  • ziele angielskie 4-5 ziaren
  • liść laurowy 3 szt.
  • Natka pietruszki
  • świeży koper
  • por 5 cm
  • marchew 1 szt.
  • domowej kostki rosołowej 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
  • śmietana 18% 2 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gotujemy wywar z mięsa, marchewki, pora, ziela angielskiego, liści laurowych i kostki rosołowej. Botwinkę i obrane ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę razem z obranymi buraczkami. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z garnka i dodajemy ziemniaki i pokrojoną botwinkę z buraczkami. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się zupy. W między czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.

  2. Gdy warzywa w zupie są miękkie, doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem ziołowym i kwasem z kiszonych buraczków. Na koniec lekko zabielamy śmietaną zupę i kończymy gotowanie.

  3. Zupę nalewamy do talerzy i podajemy z rozkrojonym na połówki jajkiem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń