Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wiosenna zupa z młodymi warzywami"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Składniki
Kapustę umyj, zdejmij wierzchnie liście. Przekrój główkę na połowę, drobno poszatkuj. Marchewki umyj i pokrój na cienkie plastry. Opłucz groszek i fasolkę szparagową. Ziemniaki umyj, obierz. Pokrój w kostkę.
W dużym garnku zagotuj 1,5 litra wody. Do wrzątku wrzuć kostki rosołowe, rozpuść i dobrze wymieszaj. Dodaj pokrojone młode ziemniaki, poszatkowaną kapustę, groszek i marchewkę. Gotuj zupę ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Koperek umyj i drobno posiekaj. Wrzuć do ugotowanej zupy tuż przed podaniem, by nie stracił koloru. Kapusta jest mało kaloryczna (40 kalorii na 100 g), więc można sobie pozwolić na dodanie do zupy plasterka podsmażonego, chudego boczku wędzonego lub zasmażki (rozgrzej na patelni łyżkę masła i dodaj łyżkę mąki, zasmaż na złoty kolor, mieszając).
porcje, : 10 min, gotowanie: 20 min, 150 kcal, ok. 3 zł za porcjęŹródło: Olivia