Do góry

Dania główne Przepis na:

Wiosenne kargulce z amarantusem ekspandowanym

Wiosenne kargulce z amarantusem ekspandowanym

Autor: paolineczka

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 95

Dodano: 07.06.2018

Odsłon: 42

Kolejna propozycja na siekane kotleciki tzw. kargule tym razem wersja wiosenna z dodatkiem ekspandowanego amarantusa oraz nasion chia. Dzięki nim kotleciki są niezwykle chrupiące i fajne strzelają pod ząbkami ???? Myślę , że małe niejadki będą nimi zachwycone i dzięki nim zjedzą odrobinę warzyw ????

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mały pęczek botwinki
  • 1 pęczek dymki
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 4 jajka L
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • smalec do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Piersi kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski

    2. Buraczki kroimy w drobniutką kotkę a liście z łodygami siekamy. Pieczarki kroimy w półplasterki

    3. Dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy w cieniutkie plasterki

    4. Warzywa dodajemy do piersi, wbijamy jajka i dodajemy mąki oraz chia i amarantus. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy

    5. Na patelni rozgrzewamy smalec. Za pomocą łyżki nakładamy porcję i smażymy na rumiano z oby dwóch stron

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń