Do góry

Zupy Przepis na:

Wiosenny brokułowy krem z mini grzankami czosnkowo - tymiankowymi

Przepis dnia 2018-04-12
Wiosenny brokułowy krem z mini grzankami czosnkowo - tymiankowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1855

Dodano:

Odsłon: 524

Skoro trawa się zieleni, dlaczego by nie miał zazielenić się wiosennie talerz? Dzisiaj moja wersja aksamitnego kremu z brokułów, w towarzystwie innych warzyw i serka topionego. Solidna porcja dla całej rodziny lub solistów, którzy lubią to, co dobre, podjadać więcej niż tylko raz: z podanych składników wychodzą trzy litry zupy. To co, gotujemy?

Składniki

  • Na zupę:
  • 750 g świeżego brokuła (3 sztuki, wraz z łodygami)
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/4 dużego selera
  • por - jasna część, około dziesięciocentymetrowa
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 100 g serka topionego z szynką
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1,5 litra wody (wrzątek)
  • 2 ząbki czosnku
  • Na grzanki:
  • 3 kromki chleba tostowego dobrej jakości
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zupy.
    Brokuły opłukać, górne części podzielić na duże różyczki, łodygi obrać i pokroić w grubą kostkę. Nie wyrzucajcie ich nigdy, bo całe bogactwo tego warzywa jest ukryte głównie w nich, poza tym w smaku przypominają młodą kalarepkę, można je chrupać na surowo.
    Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w dużą kostkę, pora oczyścić - i w talarki. W dużym garnku, co najmniej czterolitrowym, rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa (z brokułów tylko łodygi), przesmażać kilka minut. Nie przejmujcie się, jeśli por zacznie delikatnie przywierać do dna, zeskrobcie go delikatnie drewnianą lub teflonową łyżką.

  2. Na koniec wrzucić różyczki brokułów, chwilę obsmażać i zalać wrzątkiem; posolić (około 1 łyżki).

  3. Gotować do miękkości warzyw, zdjąć z ognia i zblendować.
    Do garnka wrzucić serki topione i ząbki czosnku, zmiksować krótko całość. Doprawić pieprzem i - jeśli zajdzie potrzeba - jeszcze odrobiną soli. Zupa powinna być delikatnie słodka, z subtelnie wyczuwalną nutą czarnego świeżo mielonego pieprzu.

  4. Teraz grzanki.
    Chleb pokroić w kostkę, do miski wlać oliwę, wcisnąć przez praskę czosnek, wsypać tymianek, wymieszać.
    Wrzucić pieczywo i delikatnie wymieszać dłonią tak, aby składniki oblepiły kostki chleba.

  5. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać pieczywo.
    Piec do 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza na drugim od góry poziomie.

  6. Krem podawać ze świeżo upieczonymi grzankami czosnkowo - tymiankowymi.
    Wierzcie mi, zakochacie się i w tej wiośnie na talerzu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 kwietnia No Aga, o takiej porze kusisz taką dobrą zupką ;) Chyba będę musiał wrócić do Wrocka xD Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 08 kwietnia Przepięknie wygląda :) a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń