Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wiosenny bukiet sałat"
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4807
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 942
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 230
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4807
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 942
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 230
Składniki
Liście sałat opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Porwij na mniejsze kawałki.
Opłucz i osusz garść li stków rukoli. Wymieszaj w dużej salaterce z sałatą. Jeśli chcesz, mieszankę sałat możesz wzbogacić o cykorię, radicchio lub roszponkę.
Opłucz i osusz pół pęczka koperku. Oderwij piórka z gałązek. W ten sam sposób przygotuj pozostałe zioła (majeranek lub tymianek). Dodaj je do miksu sałat i rukoli. Całość wymieszaj.
Pomidorki koktajlowe umyj, osusz. Większe sztuki przekrój na połówki. Dodaj do sałatki. Przeciśnij przez praskę 1-2 ząbki czosnku. Możesz też obrać czosnek i drobno go posiekać.
Rozdrobniony czosnek utrzyj ze szczyptą soli. Dalej ucierając, dolewaj stopniowo 1/3 szklanki oleju. Sos dopraw 1-2 łyżkami octu oraz pieprzem do smaku. Polej sałatkę.
Baza do sałatek
Podstawą wiosennych kompozycji są świeże liście sałaty (najwcześniejsza rodzima odmiana to sałata masłowa), botwiny, szpinaku, rukoli i roszponki.
Możesz je wzbogacać białą i czerwoną cykorią (radicchio). Jeśli jednak brak ci czasu, zdecyduj się na dostępne w sklepach mieszanki sałatkowe.Źródło: Świat kobiety