Do góry

Desery Przepis na:

wisienka

wisienka

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 3781

Dodano:

Odsłon: 31765

lekkie orzeźwiające ciasto

Składniki

  • Biszkopt:
  • 10 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 12 łyżek cukru
  • mleko zagęszczone niesłodzone, 0,5 l
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki gruszkowe
  • 1 szklanka wody
  • wiśnie bez pestek, 2 słoiki
  • syrop z wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • polewa : 1 czekolada i 2 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt: białka ubić na sztywno , dodać cukier i ubijać , dodać żółtka - ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek oraz kakao . podzielić ciasto na dwie części, wlać ciasto na dużą blachę i upiec.

  2. jeden biszkopt dać do foremki na niego wlać piankę przygotowaną z szklanki mleka . mleko ubijac aż zwiększy swoją objętość wtedy wlac do niego zimna płynną galaretkę gruszkową rozpuszczona w 0,5 szklanki wody,, gdy pianka zastygnie zalać to wiśniami z galeretką, których galaretka jest rozpuszczona na szklance syropu wiśniowego i 2,5 szklanki wody, wstawic do lodówki niech zastygnie. przygotować piankę z mleka tak samo jak poprzednią z galaretką gruszkową i zalać wiśnie położyć na wierzch drugi biszkopt i polać go czekoladą rozpuszczoną na 2 łyżkach mleka i udekorować,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nikola2005 15 czerwca 2012 ciasto wygląda zachwycająco a co jeśli mam tylko i wyłącznie wiśnie mrożone i czy ten syrop jest konieczny albo czym można go zastąpić??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ally29 05 października 2010 gdzie kupiłaś galaretkę gruszkową i z jakiej firmy bo nigdzie nie mogę dostać???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 15 sierpnia 2010 dodałam cukier do galaretki tej co idzie do pianki aby była słodsza

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ema1 14 sierpnia 2010 Pierwsza degustacje tego "cuda ciasta"mam juz za soba,nie spodziewalam sie ze moze byc tak pyszne,kolor galaretki z dodatkiem syropu jest piekny o smaku nie wspomne,polecam wszystkim amatorom orzezwiajacych ciast.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ema1 14 sierpnia 2010 Moja wisienka juz w lodowce,mam nadzieje ze bedzie tez tak przyciagala wzrok jak Pani dzielo:-) w skladnikach sa podane 2lyzki cukru ale w opisie nie ma podane do czego je dodac nie dodalam nigdzie,mam nadzieje ze te 2lyzki cukru nie zawaza na smaku ciasta:-(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ema1 07 lipca 2010 Wyglada super i napewno tak samo smakuje,ale jakiej wielkosci te słoiki wisni?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kuncia 06 lipca 2010 No dobra wszystko jest napisane Ale jednego nie pisze. Ile powinno sie ciasto piec i w jakiej temperaturze :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 05 lipca 2010 Bardzo apetyczna ta wisienka a jaka symetryczna, gratulacje!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń