Do góry

Przetwory Przepis na:

Wiśnie z cebulą i tymiankiem

Wiśnie z cebulą i tymiankiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 418 Ocena: 7721

Dodano:

Odsłon: 759

Wiśnie z cebulą i tymiankiem

Składniki

  • 2 kg wiśni
  • 3 duże cebule
  • 1,5 szklanki cukru (lub więcej)
  • parę gałązek tymianku
  • 2-3 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wiśnie myjemy i drylujemy. Na rozgrzaną patelnię (z grubym dnem) wlewamy olej i wrzucamy pokrojone w piórka cebule. Smażymy je około 20 minut na minimalnym ogniu, muszą się lekko skarmelizować. Pamiętajcie o ich częstym mieszaniu. Po tym czasie dorzucamy do nich wiśnie, tymianek i cukier. Wszystko smażymy na małym ogniu około 2 godzin (pamiętajcie, żeby cały płyn nie wyparował, całość jeszcze zgęstnieje po ostygnięciu). Pod koniec wlewamy ocet, dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz, smażymy minutę. Z konfitury wyciągamy gałązki tymianku. Gorące wiśnie przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami, odwracamy do góry dnem.
    (przepis na 6 małych słoików)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń