Do góry

Desery Przepis na:

Wiśniowe ciasto

Wiśniowe ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 584

Dodano:

Odsłon: 408

Bardzo smaczne ciasto biszkoptowe z wiśniami i bitą śmietaną

Składniki

  • Biszkopt :
  • 8 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej typ 500 ( lub tortowej 450 )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szk cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wiśnie :
  • 1,2 kg wiśni
  • 3 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
  • opcjonalnie 1 szk wody
  • Śmietana :
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • cukier do smaku
  • 1 fix do śmietany ( mały )
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem na sztywno.
    Dodawać po jednym żółtku i mieszać.
    Potem dodawać przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
    Blaszkę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wyłożyć do niej ciasto i piec biszkopt w 160 stopniach przez 40 minut.
    Potem z wysokości około 50 cm upuścić blaszkę z biszkoptem i wystudzić go.
    Zimny wyjąć z blaszki i przekroić na dwa placki.

  2. Wiśnie wydrylować i wrzucić do garnka.
    Gotować do miękkości wiśni ( gdyby było za mało soku dolać szklankę wody i zagotować ).
    Wyłączyć ogień pod garnkiem i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać.
    Zostawić masę wiśniową do stężenia.
    Gdy stężeje biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć wiśnie.
    Rozprowadzić po biszkopcie i zakryć drugim plackiem, nasączyć.

  3. Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem wymieszanym z fixem.
    Gotową śmietankę wyłożyć na ciasto i schłodzić je około godzinę w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń