Do góry

Desery Przepis na:

Wiśniowe eklerki

Wiśniowe eklerki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Wiśniowe eklerki"

Składniki

  • 125 ml mleka
  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki
  • 4 jajka
  • sól
  • 10 dag cukru kryształu
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 30 dag wiśni
  • po 25 dag serka mascarpone i kremówki
  • 1 op. cukru waniliowego
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko zagotuj ze 125 ml wody, szczyptą soli i masłem. Wsypuj mąkę, energicznie mieszając. Gdy ciasto będzie szkliste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia, zdejmij garnek z ognia.

  2. Wbijaj po jednym jajku i cały czas energicznie ucieraj. Gotowe ciasto przełóż do szprycy lub woreczka z odciętym rogiem. Wyciskaj na pokrytą pergaminem blachę podłużne eklerki. Piecz 20 min w 200 st.

  3. W 100 ml wody wy- mieszaj połowę cukru kryształu i proszek budyniowy. Do garnka włóż wydrylowane wiśnie i podgrzewaj, aż zagotuje się sok, który puszczą. Wlej rozrobiony proszek budyniowy i zagotuj, mieszając. Eklerki przekrój wzdłuż, przestudź.

  4. Mascarpone zmiksuj z ubitą kremówką, resztą kryształu oraz cukrem waniliowym. Dolne połówki eklerek napełnij ciepłą masą wiśniową. Odstaw do schłodzenia. Krem nałóż do szprycy. Wyciśnij na wiśnie. Przykryj górnymi połówkami, posyp cukrem pudrem.

  5. czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 1,30 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń