Do góry

Dania główne Przepis na:

Wiśniowe pierożki.

Wiśniowe pierożki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 541 Ocena: 9676

Dodano:

Odsłon: 325

Pyszne,delikatne,lekko kwaskowe,idealne na obiad lub kolację:) Wiśnie bardzo obrodziły u mnie więc staram się je przerabiać na różne sposoby:)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować ciasto na pierogi.
    Do miski wsypać mąkę,dać jajko ,szczyptę soli i stopniowo wlewać gorącą wodę zarabiając ciasto.
    Gdy ciasto jest trochę wyrobione przełożyć je na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zarobić.
    Odłożyć spowrotem ciasto do miski by odpoczęło na 15min.

    Ucinamy po kawałku ciasta,wałkujemy podsypując mąką by się nie przylepiło,wycinamy szklanką kółka,kładziemy po dwie wiśnie i zalepiamy.

    Wodę posolić,na gotującą wrzucać pierożki i gotować od momentu wypłynięcia 1-2 min.

    Osobno w rondelku zrumienić masło ,polać pierożki,posypać cukrem,a obok położyć śmietanę.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń