Do góry

Desery Przepis na:

Wiśniowe serduszka z kokosową posypką

Wiśniowe serduszka z kokosową posypką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Wiśniowe serduszka z kokosową posypką"

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • jajko
  • szczypta soli
  • konfitura wiśniowa lub porzeczkowa
  • wiórki kokosowe do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 60 minut • Porcja 75 kcal • Koszt ok. 9 zł • Przepis dla 4 osób

  2. Mąkę przesiej i posiekaj z masłem. Dodaj cukier, migdały, sól, jajko, cukier waniliowy i aromat. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

  3. Schłodzone ciasto partiami rozwałkuj na cieniutkie płaty i wykrawaj foremką serduszka. W połowie malutką foremką wytnij na środku serduszka. Grubą wykałaczką lub słomką do napojów zrób u góry otworki do zawieszania.

  4. Rozłóż ciasteczka na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz kilkanaście minut w 180°C na jasnozłoty kolor. Odstaw do wystudzenia. Konfiturę podgrzej w rondelku. Posmaruj nią połowę ciasteczek – tych bez wycięcia i przykryj ciasteczkami z wyciętym serduszkiem, lekko dociskając.

  5. Wierzchnie ciasteczka z wycięciem też cieniutko posmaruj ciepłą konfiturą i posyp wiórkami. Odstaw do zastygnięcia.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń