Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaskakujący deser o niebanalnym wyglądzie sushi. Ryż na mleku i wiśnie w roli głównej zawinięte w czekoladową żelkę.
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 100
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 233
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 100
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 233
Składniki
Ryż Cukier waniliowy, mleko i 100 ml śmietanki zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy około 12 minut. Zostawiamy pod przykryciem aż przestygnie.
Wiśnie Wiśnie z kompotem i cukrem zagotowujemy. Z 20ml wody i mączki ziemniaczanej sporządzamy zawiesinę i dodajemy do gotujących się wiśni. Energicznie mieszamy aby nie powstały grudki . Na końcu dodajemy imbir. Odstawiamy do wystudzenia.
Masa żelkowa Żelatynę moczymy w wodzie, śmietankę, wodę (50g) i kakao zagotowujemy i mieszamy do połączenia składników. Zestawiamy garnek z palnika. Dodajemy namoczoną żelatynę, a po rozpuszczeniu przelewamy przez drobne sito. Przestudzoną masę rozlewamy na arkuszu papieru do pieczenia i odstawiamy do lodówki.
Wykonanie Ciepły ryż rozsmarowujemy (w formie prostokąta) na folią spożywczą (folia powinna być większa od warstwy ryżu). Grubość warstwy ryżu to około1,5 cm. W połowie szerokości rozsmarowanego ryżu nakładamy pasek wiśni (przez całą długość). Za pomocą folii spożywczej składamy ryż na pół wzdłuż dłuższego boku (wiśnie powinny znaleźć się na środku). Następnie zakręcamy boki folii spożywczej. Zakręcamy jak najciaśniej, tak aby otrzymać wałek. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na brzegu schłodzonej masy żelkowej kładziemy wyjęty z folii ryż. Ściśle owijamy żelką i kroimy na mniejsze części po usunięciu papieru.