Do góry

Desery Przepis na:

Wiśniowy kołacz

Wiśniowy kołacz

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Wiśniowy kołacz"

Składniki

  • 25 dag masła
  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • ew. kawałek świeżego imbiru o długości 2 cm oraz 70 dag wiśni z kompotu lub syropu
  • 20 dag wiśniowego dżemu
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 20 dag płatków migdałowych
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 70 minut • Porcja ok. 500 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na 10 porcji

  2. Miękkie masło wymieszaj z mąką, cukrem i jedną trzecią migdałów (jeśli lubisz, możesz dołożyć starty na tarce z małymi otworami imbir). Wyrób kruszonkę i wstaw ją do lodówki na 30 minut.

  3. Wiśnie odcedź, usuń pestki. Włóż do rondelka, dodaj dżem wiśniowy oraz skrobię kukurydzianą rozmieszaną w małej ilości wody. Cały czas mieszając, zagotuj. Gotuj około 3 minut. Odstaw do przestudzenia.

  4. Dno i krawędzie tortownicy wylep schłodzoną kruszonką, mocno dociskając. Na kruszonce rozsmaruj przestudzony krem wiśniowy. Posyp resztą płatków migdałowych.

  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C około 40 minut. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia i dopiero pokrój na porcje.

  6. Do tego ciasta zamiast owoców z kompotu możesz też wykorzystać mrożone owoce i połączyć je z odpowiednim dżemem.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń