Do góry

Napoje Przepis na:

Włoska gorąca czekolada(cioccolata calda)

Włoska gorąca czekolada(cioccolata calda)

Autor: rosse

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4493

Dodano: 02.03.2013

Odsłon: 3768

Przepis na tą przepyszną,mega gęstą czekoladę pochodzi prosto z Wenecji.Serwuje się ją w weneckich kafejkach.Dla mnie najlepsza czekolada jaką piłam,warta spróbowania:)

Składniki

  • Mleko pełne, 1 szklanka
  • śmietanka kremówka, 1 szklanka
  • skrobia kukurydziana, 1 1/2 łyżeczki
  • cukier puder, 4 łyżki
  • czekolada gorzka 70% kakao(najlepiej dobrej jakości), około 160 g
  • bita śmietana do dekoracji(opcjonalnie)
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szklankę mleka rozdzielić na 3/4 szklanki i 1/4 szklanki.W rondelku połączyć 3/4 szklanki mleka,śmietankę i cukier puder i podgrzewać,aż na ściankach rondelka pojawią się bąbelki.

  2. Do gorącej mikstury mlecznej,wlać 1/4 szklanki mleka i skrobię kukurydzianą i dalej podgrzewać,cały czas mieszając,aż będzie podgrzane.

  3. Wrzucić do tego drobno posiekaną czekoladę i mieszać,aż będzie gorące,gładkie i gęste.

  4. Przełożyć do filiżanek lub kubeczków i podawać z bitą śmietaną w/g życzenia.Można dodać do czekolady dla smaku 1 1/2 łyżki likieru do kaw,o ulubionym smaku.Ja dodałam karmelowy,pyszny jest Irish Cream Baileys.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 19 września 2013 Trudno powiedzieć,jak wyjdzie z mąką,osobiście nie próbowałam,więc pewności nie mam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 16 września 2013 Czy mogę zamienić skrobię kukurydzianą na mąkę ziemniaczaną ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 03 marca 2013 Tak.witaj w klubie;))))Świetny pomysł z tym rumem:))miłego dnia:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 03 marca 2013 Super przepis dla wielbicieli czekolady , a ja się pokuszę i doleję do niej trochę rumu :))) 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 03 marca 2013 Hahaha...dobrze powiedziane:))dzięki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 02 marca 2013 Na zimową porę w sam raz pal licho kalorie:-))) O te będziemy martwić się jutro:-))))Pychota

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 02 marca 2013 jasne ! to wszystko sprawia, że jest jeszcze bardziej warta grzechu i przy najbliższej okazji jej sobie nie odmówię :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń