Do góry

Dania główne Przepis na:

Włoska grochówka

Włoska grochówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Włoska grochówka"

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 średnie marchewki
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju
  • 7 szklanek bulionu warzywnego (z kostki lub domowego)
  • kilka kawałków suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • ew. szczypiorek do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Obierz: cebulę, czosnek, marchewki oraz ziemniaki. Czosnek posiekaj. Cebulę pokrój w kosteczkę, a ziemniaki i marchewki na małe kawałeczki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć warzywa. Smaż je przez 3 minuty. Dolej bulion.

  2. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 12 minut. Ciecierzycę przelej na sitku wodą i dobrze osącz. Dodaj do zupy pod koniec gotowania. Przypraw solą, pieprzem i gałką.

  3. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji dodaj po kilka kawałków pomidorów. Ew. udekoruj szczypiorkiem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń