Do góry

Dania główne Przepis na:

Włoska kanapka panini z mozzarellą i pomidorami

Włoska kanapka panini z mozzarellą i pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4430

Dodano:

Odsłon: 24

Przepis wart wypróbowania: "Włoska kanapka panini z mozzarellą i pomidorami"

Składniki

  • 4 ciabaty
  • 300 g pomidorów
  • 130 g sera mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • 60 g parmezanu
  • kilka listków świeżej szałwii albo łyżeczka suszonego oregano
  • 1-2 łyżeczki oliwy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyj pomidory, pokrój w kostkę.

  2. Umyj i osusz szałwię.

  3. Wyciągnij mozzarellę z opakowania i pozostaw na sicie, aby obciekła. Pokrój w kostkę.

  4. Zetrzyj na tarce parmezan.

  5. Porwij listki szałwii.

  6. Przełóż do jednego naczynia mozzarellę, parmezan, pomidory i szałwię. Oprósz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

  7. Rozgrzej na patelni grillowej trochę oliwy, zmniejsz płomień do średniego. Przekrój ciabaty (ale nie do końca – pozostaw około 1 centymetr nieprzecięty) i rozłóż rozkrojonymi stronami na patelni. Na ciabaty możesz postawić coś ciężkiego, co je obciąży i sprawi, że się ładnie zarumienią.

  8. Napełnij ciabaty mieszanką serów z pomidorami i ziołami. Jeżeli nie przepadasz za szałwią, możesz użyć suszonego oregano lub innych ziół.

  9. Zamknij ciabaty i połóż je jeszcze raz na patelni grillowej. Zapiekaj około 5 minut na małym ogniu. W pracy możesz podgrzać panini, wkładając na około minutę do mikrofalówki. Smacznego!

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń