Do góry

Desery Przepis na:

Włoska kapusta z boczkiem

Włoska kapusta z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 12

Wypróbowany przepis na "Włoska kapusta z boczkiem"

Składniki

  • główka włoskiej kapusty
  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • jajko
  • łyżka keczupu
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 10 dag dowolnej wędliny (np. gotowanej szynki)
  • 20 dag plastrów wędzonego boczku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pomysłowa wersja gołąbków z dekoracyjną włoską kapustą. Przepis przysłał Paweł Jaworski ze Świecia

  2. Kapustę podziel na liście, umyj, osusz. Włóż do lekko osolonego wrzątku, gotuj chwilę, aż zmiękną. Wyjmij, osącz. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebule. Lekko ostudź. Mielone mięso włóż do miski, dodaj jajko, cebule i keczup, dobrze wyrób. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką.

  3. Dno żaroodpornego naczynia wyłóż plastrami wędzonego boczku (tak, by lekko na siebie zachodziły). Układaj na przemian warstwy kapusty i mielonego mięsa, zakończ liśćmi kapusty.

  4. Wędlinę pokrój w niedużą kostkę, posyp zapiekankę. Piecz pod przykryciem ok. 45 minut w temp. 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmij, by wierzch się ładnie zrumienił.

  5. Wybierz lekką główkę włoskiej kapusty, która będzie miała luźne liście. Łatwiej je wtedy będzie podzielić przed gotowaniem.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń