Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Włoska kapusta z boczkiem"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 126
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 125
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 373
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 166
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 126
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 125
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 373
Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...
Odsłon: 166
Składniki
Pomysłowa wersja gołąbków z dekoracyjną włoską kapustą. Przepis przysłał Paweł Jaworski ze Świecia
Kapustę podziel na liście, umyj, osusz. Włóż do lekko osolonego wrzątku, gotuj chwilę, aż zmiękną. Wyjmij, osącz. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebule. Lekko ostudź. Mielone mięso włóż do miski, dodaj jajko, cebule i keczup, dobrze wyrób. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
Dno żaroodpornego naczynia wyłóż plastrami wędzonego boczku (tak, by lekko na siebie zachodziły). Układaj na przemian warstwy kapusty i mielonego mięsa, zakończ liśćmi kapusty.
Wędlinę pokrój w niedużą kostkę, posyp zapiekankę. Piecz pod przykryciem ok. 45 minut w temp. 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmij, by wierzch się ładnie zrumienił.
Wybierz lekką główkę włoskiej kapusty, która będzie miała luźne liście. Łatwiej je wtedy będzie podzielić przed gotowaniem.Źródło: Chwila dla Ciebie