Do góry

Zupy Przepis na:

Włoska zupa pomidorowa

Przepis dnia 2010-10-02
Włoska zupa pomidorowa

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1634

Dodano: 01.10.2010

Odsłon: 28784

Pyszna, aromatyczna zupa, alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki .

Składniki

  • 2 puszki pomidorów (najlepiej peliati)
  • cebula
  • czosnek, 2 ząbki
  • bazylia, oregano, tymianek, do smaku
  • szczypta parmezanu
  • sól, pieprz
  • bulion warzywny ok. litr
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • sól, pieprz, szczypta chilli do smaku
  • białe wino wytrawne, 0,5 szklanki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek, dołożyć pomidory z puszki, chwilę poddusić.

  2. Gotową pulpę podlać winem i bulionem, gotować bez przykrycia około 15 minut.

  3. Zupę doprawić solą, pieprzem, chilli oraz ziołami (najlepiej świeże ale z braku można użyć suszonych). Aby uzyskać bardziej kremową konsystencję, zupkę można zmiksować blenderem.

  4. Przelać do bulionówek, po wierzchu posypać startym parmezanem, można podawać z grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dora1970 18 lutego 2016 we wloszech nie ma zupy pomidorowej!!!!nie wiem skad Pani wziela taki przepis?chyba sama wymyslila....mieszkam tu16lat bylam w wielu miejscach,pracowalam w wielu zakatkach tego pieknego kraju nigdzie nie jedza takiej zupy,kiedys chcialam taka ugotowac to mnie wysmiali,mowiac ze to marny sos pomidorowy i zebym sie nie wyglupiala!!!!prosze nie przeinaczac na inne sposoby naszej wspanialej zupy pomidorowej!!!!! jeszcze z winem!!!??? pozdrawiam zle gusta :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kashmirr 20 marca 2011 Poprzedni moj wpis jest niejasny; chciałam zwrocic uwage pani helen4,ze skoro sama nie dodala zadnego przepisu wiec nie powinna krytykowac madziaka.

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kashmirr 20 marca 2011 #
helen4

helen4
2010-10-02 07:44
jak włoska to lepsza?nic nadzwyczajnego!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Milka1976 10 lutego 2011 Pomysł fajny. Wypróbowałam go, tylko bez wina, ale i tak był pyszny. Podałam z grzankami czosnkowo-ziołowymi, posypane serem i zapiekane. Wszystkim bardzo smakowała i przede wszystkim fajna wariaja na Inna zupkę.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 19 października 2010 Cieszę się, że jednak moja wersja tej popularnej zupy przypadła niektórym do gustu :)

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

akterjust 17 października 2010 Podzielam poniższe komentarze:) a przede... Homera, eh pani helen4 cóż by pani do garnka dziś włożyła, a czy wyobraża sobie pani jakąkolwiek zupę bez włoszczyzny? A że włoskie oczywiście nie znaczy lepsze - a przecież autorka poprzez podzielenie się z nami swoim przepisem, wcale nie miała na myśli, że "włoska to lepsza" - oczywiście kwestia gustu:) mnie taka pomidorowa własnie smakuje:) mniam! Wersja jaką znam 'z domu od mamy' nie odpowiada moim kubkom smakowym i tyle:) Właśnie pomidorowa była moją jedyna zupą, na która nie chciałam patrzeć, no proszę parę zmian i experymentów madziaka i juz wszystko gra. dzięki za przepis Madziak! Pozdrawiam

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

akterjust 17 października 2010 Podzielam poniższe komentarze:) a przede... Homera, eh pani helen4 cóż by pani do garnka dziś włożyła, a czy wyobraża sobie pani jakąkolwiek zupę bez włoszczyzny? A że włoskie oczywiście nie znaczy lepsze - a przecież autorka poprzez podzielenie się z nami swoim przepisem, wcale nie miała na myśli, że "włoska to lepsza" - oczywiście kwestia gustu:) mnie taka pomidorowa własnie smakuje:) mniam! Wersja jaką znam ''z domu od mamy'' nie odpowiada moim kubkom smakowym i tyle:) Właśnie pomidorowa była moją jedyna zupą, na która nie chciałam patrzeć, no proszę parę zmian i experymentów madziaka i juz wszystko gra. dzięki za przepis Madziak! Pozdrawiam

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

imponderabilia 06 października 2010 Helen - twórczy komentarz może coś wnieść do przepisu np. "ja dodaję do każdej pomidorowej troszkę masła ekstra, które nadaje łagodny śmietankowy smak" i może zostać wypróbowane przez autora. Komentarz w stylu " w RFN mają lepiej" nic nie wnosi.
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amela 02 października 2010 Mmmm....! Zapachniało Italią.Super przepis. Można podać z grzankami lub jak na włoską zupę przystało, z dobrym makaronem. Bardzo pycha.

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń