Do góry

Desery Przepis na:

Włoskie ciasteczka Cantuccini

Włoskie ciasteczka Cantuccini

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 113

Dodano:

Odsłon: 2113

Chrupiące włoskie ciasteczka migdałowe. Idealne na poczęstunek do kawy.

Składniki

  • 180 g migdałów w skórce
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego/ wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 25 g masła
  • pół łyżeczki olejku migdałowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka (do posmarowania)
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mig­dały sie­kamy na połówki lub mniejsze kawałki.

    Do miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka, masło, olejek migdałowy oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.

    Wsypujemy posiekane migdały i ponownie mieszamy. Okryte folią ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.

  2. Ze schłodzonego ciasta formujemy wałki na grubość dwóch palców. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie przyklepujemy. Uwaga! Należy zachować odstępy między wałkami, ponieważ ciasto podrośnie i rozleje się troszkę na boki.

    Każdy wałek smarujemy delikatnie mlekiem.

  3. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (bez termoobiegu) na ok. 15-20 minut.

    Czekamy, aż ciasto całkiem wystygnie.

  4. Wałki kroimy na ukośne kromki o grubości 1-2 cm. Ponownie kładziemy je na blachę wyłożoną papierem i wstawiamy do piekarnika susząc w temperaturze 180 stopni przez kolejne 15-20 minut.

    Gotowe zarumienione Can­tuccini mają być całkiem suche i twarde jak sucharki. Możemy je przechowywać nawet do kilku tygodni w szczelnie zamykanym pojemniku.

    Smacznego!

    Modyfikacja :) Dla urozmaicenia ciasteczek równocześnie z migdałami możemy dosypać kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 01 maja Ach, Cantuccini!! Uwielbiam. Pomimo, ze mozna na nich polamac zeby. Sa wspaniale. Super, ze dalas ten przepis! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń