Do góry

Przetwory Przepis na:

Włoszczyzna na zimę w słoikach

Włoszczyzna na zimę w słoikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 11672

Dodano:

Odsłon: 6652

W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były ogólnie dostępne, nasze mamy i prababcie radziły sobie w doskonały sposób umiejętnie zamykając zapachy i smaki lata w słoiczkach. I ja teraz postanowiłam odświeżyć stary przepis mojej cioci na włoszczyznę na zimę, alternatywę do dzisiejszych przypraw do zup z torebki. Woszczyzna zaskoczy was zapachem zaraz po otwarciu słoiczka, który kojarzy się z latem, do tego przyprawy tej możecie używać zaraz po przygotowaniu i korzystać z niej przez cały rok podkreślając smak i zapach przygotowanych dań.

Składniki

  • 4 kg marchewki
  • 2,5 kg korzenia pietruszki
  • 2,5 kg korzenia selera
  • 0,5 kg pora
  • 0,5 kg liści pietruszki
  • 0,5 kg liści selera
  • 1,5 kg soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa na włoszczyznę.

  2. Marchewkę, seler, pietruszkę obieramy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie starte warzywa wrzucamy do bardzo dużego naczynia, u mnie bardzo wielki garnek.

  3. Pora oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pól i kroimy w cienkie paseczki, a następnie przerzucamy do drugiego wysokiego naczynia. Liście selera i pietruszki dokładnie płuczemy, osuszamy, a następnie drobno szatkujemy i wrzucamy do naczynia z poszatkowanym porem.

  4. Do naczynia z tartymi warzywami wsypujemy 1 kg soli.

  5. A do naczynia z poszatkowanymi liśćmi wsypujemy 0,5 kg soli.

  6. Zawartość obu naczyń dokładnie mieszamy. Liście i pora przekładamy do naczynia z tartymi warzywami.

  7. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu puszczenia soków.

  8. Gotową włoszczyznę dobrze odciskamy z nadmiaru soku i ubijamy w małych słoiczkach.

  9. Słoiczki dokładnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie pasteryzujemy.

  10. Przyprawę możemy używać zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Monik2124 20 lipca Super przepis. Tak sobie tylko myślę, że można by jeszcze dorzucić świeżego lubczyku...? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 03 czerwca Dla mnie rewelacja. Kiedyś się męczyłam z suszeniem warzyw a w tym roku skorzystam z tego przepisu:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 23 maja Zrobię tą włoszczyznę latem. Wtedy mam pod dostatkiem warzyw z własnego ogrodu. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

espirocafe 22 maja robię od wielu lat... polecam... nie wiem czy umiałabym teraz ugotować zupę bez tych jarzynek :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 22 maja ...Się napracowałaś ale warto...oj warto:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 22 maja Musze zrobic w tym roku, dzieki za dokladny przepis. ile moga stac w chlodnym? Odpowiedzi: 9 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 22 maja Świetnie <3 Nie pomyślałem o tym, bo teraz jarzyny są rewelacyjne <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń