Do góry

Dania główne Przepis na:

Wluzowany kurczak z nadzieniem

Wluzowany kurczak z nadzieniem

Autor: trejsi

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano: 15.01.2011

Odsłon: 2042

Dosyć prosty w przygotowaniu. Można podawać na ciepło i na zimno.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wyluzować kurczaka: przeciąć skórę wzdłuż brzucha oddzielić mięso od kości tak aby zostały tylko kości w skrzydełkach i pałkach. ( można też i te kości usunąć)

  2. Przygotować nadzienie: do bułki tartej dodajemy masło, żółtka, natkę i przyprawy, i dokładnie mieszamy wszystkie składniki doprawiając dosyć wyraźnie solą i pieprzem.

  3. Nadziać kurczaka zaszyć bawełnianą nitką i przyprawić solą, papryką i pieprzem cayene.

  4. .Piec ok 90 minut (zależy od wielkości kurczaka) w piekarniku nagrzany do 180 stopni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

trejsi 17 stycznia 2011 Przepraszam wszystkich, ale Renia 730 ma rację do tego nadzienia trzeba dodać ubite białka ale ja to pominęłam a nie wiem jak można i czy można poprawić już raz napisany przepis. Jeszcze raz wszystkich przepraszam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ANNETTI 17 stycznia 2011 łatwy i raczej szybki do zrobienia ,spróbuje napewno

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 17 stycznia 2011 Mnie też przerażało przedsięwzięcie "wyluzować kurczaka". Ale spróbowałam i dałam radę. Do tej czynności trzeba dobrze znać anatomię kurczaka. Z narzędzi potrzebujemy ostry nóż z czubkiem. Przecinamy skórę aż do kości (ja przecinam na plecach, ale znam mistrzów, którzy luzują bez przecinania skóry). Następnie czubkiem noża (czasem palcami) podcinamy mięso, prowadząc nóż skośnie po kości. Wygodnie jest skrzydełka i nóżki wyłamać w głównych stawach i nożem przeciąć ścięgna. Nadzienie miewa różne warianty, a do przepisu takiego jak ten dodaję sparzone i pokrojone drobiowe wątróbki, a także pianę z białek. Zrezygnowałam z szycia, kiedy sprawdziłam, że lepiej się sprawdza zawinięcie w natłuszczoną folę aluminiową. Porady na podobne potrawy można znaleźć w starszych ksziążkach kucharskich pod hasłami "galantyna".

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 16 stycznia 2011 Wyluzować kurczaka,myślę,że to " wyższa szkoła " niestety nie każdy by się tego podjął - ja na pewno nie - musiałabym zobaczyć jak to się robi -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natalka5 16 stycznia 2011 chyba czegoś brakuje bo smą bułką nadziadz

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń