Do góry

Napoje Przepis na:

Woda z kumkwatem

Napoje

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1487 Ocena: 34197

Dodano: 04.01.2017

Odsłon: 391

Kumkwaty należą do tych mniej znanych u nas cytrusów. Powszechne są natomiast w krajach śródziemnomorskich, azjatyckich oraz na terenie obu Ameryk. Bardzo wyróżniają się na tle innych owoców cytrusowych, właśnie dlatego, że pokrywa jest miękka skórka o bogatym, bardzo słodkim smaku, która jest całkowicie jadalna. To czyni kumkwaty wyrafinowanym dodatkiem do wielu potraw. Znakomicie nadają się jako dodatek do sałatek, surówek itp dań. My wykorzystaliśmy właśnie w ten sposób. Schłodzona smakuje wybornie.

Składniki

  • 200 g owoców kumkwat
  • 1,5 l wrzątku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Owoce sparzamy, dokładnie czyścimy, osuszamy.

    Następnie kroimy na plasterki (5 mm), przekładamy do dzbanka.

    Całość zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostudzenia.

    Przekładamy do lodówki na godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń