Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina na ostro

Wołowina na ostro

Autor: irma72

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 48

Dodano: 25.01.2013

Odsłon: 3486

smaczne i sycące danie

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wołowinę przypraw solą, pieprzem, oregano i mieszanką papryk, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce.

  2. Pora pokrój w półplastry, cebulę w kostkę, paprykę w dużą kostkę, a czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, pora i czosnek przez 5-7 minut. Mięso oprósz mąką, dodaj do rondla i całość razem z warzywami obsmaż na rumiano.

  3. Następnie dodaj liść laurowy, wino, pomidory, bulion i duś na małym ogniu około 1 godziny. Po tym czasie dodaj paprykę i duś ok. 15 minut. Na końcu dodaj odcedzoną fasolkę i gotuj razem kolejne 10-15 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

  4. Przed podaniem każdą porcję mięsa udekoruj kleksem ze śmietany. Podawaj z ryżem lub kluskami kładzionymi i surówkami.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma72 29 stycznia 2013 zdjęcie dodane - dla odmiany wołowina podana z kaszą gryczaną :) obiadek palce lizać :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma72 27 stycznia 2013 przy najbliższej okazji jak będę gotować moje dania to postaram się po kolei wrzucać zdjęcia - a wołowinę polecam niebo w gębie :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 25 stycznia 2013 tak, Irma ma świetne jakby jeszcze foty były to hoho !

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 25 stycznia 2013 Czytam ten przepis i ściska mnie w dołku. Oczywiście do ulubionych i do zrobienia na obiadek. Szkoda, że nie robisz zdjęć, bo przepisy są fajne.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń