Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wołowina po burgundzku"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 346
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 411
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 692
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 346
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 411
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 692
Składniki
Czas przygotowania: ok. 1 godziny, gotowanie ok. 3 godzin, dla 4-6 osób.
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Pokrój boczek na małe kawałki, opłucz i osusz. Lekko przyrumień na oleju. Wytopiony tłuszcz przelej na patelnię i postaw na średnim ogniu. Gdy prawie zacznie dymić, przyrumień wołowinę po kilka kawałków naraz, obracając, by nabrały koloru równomiernie. Podsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
Zlej tłuszcz z patelni i napełnij ją czerwonym winem. Zeskrob wszystkie pozostałości po przyrumienieniu i całość przelej do naczynia z mięsem. Dodaj skwarki i tyle bulionu, aby przykryć mięso. Dodaj resztę składników, wymieszaj i zagotuj. Przykryj naczynie i włóż do piekarnika (na najniższy poziom). Piecz ok. 3 godzin.
Pokrojone (trzonki i kapelusze) pieczarek opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój kapelusze na ćwiartki, a trzonki ukośnie. Rozgrzej olej i masło na patelni, a gdy piana z masła zacznie znikać, wrzuć grzyby i mieszając, smaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty. Przełóż do osobnego naczynia, posól i wymieszaj.
Cebulki wrzuć je do wrzątku, szybko zagotuj i odcedź. Obierz uważnie, by nie uszkodzić warstw. Aby zapobiec ich rozwarstwianiu, natnij je od strony korzonków na krzyż na głębokość 6 mm. Wrzuć cebulki do rondla, dodaj masło i sól. Zalej do połowy wodą, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut (aż zmiękną).
SOS: Gdy wołowina będzie gotowa, odlej płyn, potem wlej odrobinę bulionu. Zdejmij z niego tłuszcz, zagotuj i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj mąkę i masło na gładką masę, dodaj kilka łyżek płynu spod wołowiny. Wymieszaj i wlej do pozostałego płynu. Dodaj wodę po gotowaniu cebuli i zagotuj. Wrzuć grzyby i cebulki do mięsa, zalej sosem, gotuj przez 5 minut, by połączyć smaki. Podawaj w naczyniu, w którym danie było przygotowane.Źródło: Olivia