Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina po prowansalsku

Wołowina po prowansalsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4431

Dodano:

Odsłon: 41

Smaczny pomysł na "Wołowina po prowansalsku"

Składniki

  • 800 g udźca wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 500 ml białego wina
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 2 czerwone cebule
  • 4 marchewki
  • 250 g pomidorów
  • 100 g czarnych oliwek
  • 250 g bekonu
  • olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • gotowane ziemniaki jako dodatek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Mięso z czosnkiem włóż do naczynia, dodaj liście laurowe, listki tymianku i rozmarynu. Dodaj oliwę i wino. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Naczynie nakryj folią i włóż na noc do lodówki. Cebulę pokrój na ósemki, marchewki, pomidory i oliwki w plasterki. Bekon pokrój na plastry. Wyjmij mięso, nie wylewaj marynaty! Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i na dno połóż część mięsa. Poprzekładaj bekonem, cebulą, pomidorami i marchewką. Górna warstwa – mięso.

  2. Całość oblej marynatą. Naczynie nakryj i piecz w piekarniku 2 godziny w temperaturze 170 st. C. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

  3. Czas przygotowania: 150 min (bez marynowania) 567 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń