Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina po seczuańsku

Wołowina po seczuańsku

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 1603

Dodano: 16.10.2011

Odsłon: 6676

Bardzo dobra mieszanka warzyw, która w połączeniu z wołowiną daję świetny efekt

Składniki

  • wołowina, 500 g
  • białko, 1
  • skrobia kukurydziana, 1 łyżka
  • sos sojowy, 4 łyżki
  • cebula, 2
  • szosnek, 2 ząbki
  • papryka zielona i żółta, po 1
  • papryka chili, 2
  • por mały, 1
  • bakłażan mały, 1
  • świeży imbir, ok 3 cm
  • cukier, 1 łyżeczka
  • ocet ryżowy, 1 łyżeczka
  • Wino ryżowe, 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w cienkie plastry. Białko wymieszać ze skrobią kukurydzianą i 1 łyżka sosu sojowego. Zamarynować mięso.

  2. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w cienkie krążki. Paprykę chili oczyścić, umyć, drobno posiekać. Por pociąć w cienkie paski. Bakłażan pokroić w kostkę. Imbir drobno posiekać.

  3. W woku rozgrzać olej, mieszając podsmażyć mięso na dużym ogniu. Wyjąć i odłożyć na bok.

  4. Rozgrzać trochę oleju, podsmażyć bakłażana, cebulę, imbir oraz resztę warzyw, dodać wyciśnięty czosnek. Wszystko smażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając. Wlać sos i dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń