Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina w cebuli i czosnku

Wołowina w cebuli i czosnku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1980 Ocena: 44909

Dodano:

Odsłon: 1705

I takie mięsiwo lubimy!

Składniki

  • 600 g wołowiny
  • 3 łyżki oleju
  • 6 dużych cebul
  • 1 główka czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 600 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml zimnej wody
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wołowinę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju.
    Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do mięsa razem z posiekanym czosnkiem, dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez kwadrans.
    Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
    Dusimy pod przykryciem przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.
    Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ziemniakami i ulubionymi surówkami.
    U nas koniecznie czerwone buraczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń