Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina w sosie cytrusowym

Przepis dnia 2011-01-01
Wołowina w sosie cytrusowym

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2062

Dodano: 15.12.2010

Odsłon: 4625

na słodko

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę, ząbki czosnku przekroić na pół bez obierania, włożyć do garnka. Dodać imbir, kardamon, anyż, wlać wodę, zagotować.

  2. Mięso włożyc do garnka z przyprawami, gotować na małym ogniu ok 2 i pół godziny

  3. Wyjąć mięso, ostudzić, pokroić w plastry. Limonkę pokroić na cienkie plasterki, rozłożyć na mięsie, przed podaniem polać sosem cytrusowym.

  4. Sos cytrusowy: Do moździerza wycisnąć limonkę, dodać listki limonki ( o ile ktoś zdobędzie), chilli, trawę cytrynową, cukier, sól, olej i rozetrzeć na pastę.

  5. Białe i czarne ziarna sezamowe podsmażyć na patelni bez tłuszczu, dodać do pasty. Wlać odrobinę wywary z wołowiny, aby pasta miała konsystencję sosu. Ps. nie oszczędzać na jakości wołowiny, koniecznie użyć łodygę trawy cytrynowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń