Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina w sosie warzywnym

Wołowina w sosie warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 45858

Dodano:

Odsłon: 1191

... z kalarepką :)

Składniki

  • Marynata do mięsa:
  • marchew 2 szt, pietruszka 2 szt, kapusta włoska 100 g, cebula 2 szt
  • wino białe półwytrawne ok. 2 szkl, ocet 1/2 szkl, woda ok. 2 szkl
  • liście laurowe (3), rozmaryn, ziarna pieprzu (6), owoce jałowca (4), sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka
  • Mięso wołowe (pręga) 1.5 kg
  • chleb razowy 2 kromki (lekko podsuszony)
  • kalarepa 2 szt
  • smalec 10 dkg
  • sól, pieprz czarny, cukier
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Włożyć do garnka kapustę włoską, pokrojoną marchew i pietruszkę, zalać winem, octem i wodą. Wsypać liście laurowe, jałowiec, rozmaryn, cukier, sól i ziarna pieprzu. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut, 3 minuty przed końcem gotowania dodać pokrojoną cebulę. Marynatę wystudzić. Wołowinę umyć, włożyć do zimnej marynaty, odstawić do lodówki na 24 godziny, ale można też zostawić na 48 godzin, nic złego się nie stanie.
    Po wyjęciu z zalewy wołowinę natrzeć solą i pieprzem, pokroić na grubsze plastry, podsmażyć na smalcu. Podlać marynatą, zagotować. Dusić pod przykryciem przez półtorej godziny. W razie potrzeby, gdyby sos się szybko wygotowywał, należy dolać wody gotowanej. Na 15 minut przed końcem duszenia włożyć do garnka drobno pokruszony chleb razowy.
    Kalarepę obrać, pokroić w dość dużą kostkę, włożyć do gotującej wody z dodatkiem cukru. Gotować prze 10 minut. Odcedzić.

    Wołowinę wyjąć z garnka. Do sosu dodać połowę ugotowanej kalarepy, wszystko razem zmiksować. Jeżeli trzeba sos doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić pozostałe kawałki kalarepy.
    Wołowinę polać sosem, podawać.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Udziec 30 marca 2014 bardzo lubię wołowinę,a jeszcze w sosiku,poezja:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 29 marca 2014 uwielbiam wołowinkę w różnych sosach, pyszności :) Odpowiedzi: 2 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń