Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wołowina z cieciorką"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 386
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 386
Składniki
czas ok. 130 min; porcja – 290 kcal, cena 7,80 zł
Wołowinę oczyść, pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej 3 łyżki masła klarowanego. Wrzuć mięso, zrumień. Wyjmij i odłóż wołowinę na talerz. Seler naciowy, marchew, pietruszkę i cebule obierz. Warzywa pokrój, włóż do rondla z resztą masła. Smaż 6-8 minut.
Dodaj podsmażoną wcześniej wołowinę, skórkę i sok ze sparzonej pomarańczy oraz 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlej bulion. Wsyp przyprawy (bez soli). Duś pod przykryciem 1,5-2 godziny.
Gdy mięso będzie już miękkie, dodaj osączoną z zalewy ciecierzycę oraz rozdrobnione pomidory z puszki (wybierz te bez skórki). Gotuj dalej, bez przykrycia, aż odparuje 1/4 płynu (15-20 minut). Danie dopraw do smaku solą, chili i świeżo zmielonym pieprzem.
Zrumień w tosterze lub opiecz w piekarniku kilka tostów. Foremką wykrój ozdobne grzanki. Opłucz i osusz kilka liści sałaty, porwij na kawałki. Gulasz rozłóż na talerze. Podawaj z sałatą, grzankami i żurawiną.Źródło: Świat kobiety