Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina z sosem chrzanowym

Wołowina z sosem chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 742

Dodano:

Odsłon: 380

Bardzo smaczny obiad z wykorzystaniem gotowanej wołowiny.

Składniki

  • wołowina rosołowa np. pręga 0,5kg
  • włoszczyzna (2 marchwie, pół selera)
  • margaryna – 50g
  • chrzan tarty 100g
  • mąka wrocławska 100-150g
  • przyprawy: sól – 1 łyżeczka, kwasek cytrynowy – szczypta, cukier – 1 łyżeczka, lubczyk liść, seler liść.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Wołowinę wkładam do garnka z wodą (ok.1 litr-1,5litra), dodaję włoszczyznę, sól, liście lubczyku i selera i gotuję do miękkości (ok. 1,5h.).
    2. Wyjmuję mięso, kroję na plastry i odlewam ok. 1 litr bulionu. Z pozostałego bulionu i włoszczyzny można przygotować zupę np. pomidorową. Ja często bulion mrożę w pojemnikach np. po lodach (500ml) i wykorzystuje potem do zrobienia sosu pieczeniowego.

  2. 3. Bulion łączę z margaryną w rondlu, dodaję cukier, kwasek, ewentualnie szczyptę soli.
    4. Dodaję mięso i podgrzewam na małym ogniu.

  3. 5. Mięso wyjmuję. Wsypuję mąkę i mieszam trzepaczką by nie było grudek. Na końcu dodaję chrzan, bo zbyt długo gotowany straci aromat i smak.

  4. 6. Wkładam mięso i podgrzewam na małym ogniu.

  5. 7. Podaję z gotowanymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń