Do góry

Desery Przepis na:

Wuzetka

Wuzetka

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 74

Dodano:

Odsłon: 9560

Szybki i prosty przepis na efektowne ciasto:)

Składniki

  • BISZKOPT
  • 8 jaj
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki mąki
  • KREM
  • 500-600 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudu
  • DEKORACJA
  • maliny lub wiśnie
  • kakao lub starta czekolada
  • wiśniówka, łyżka soku z cutryny do ponczu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT
    Białka ubić, dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Wciąż ubijając dodawać żółtka. Dodać połączone kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie i delikatnie wymieszać.
    Ciasto wyłożyć do dużej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

  2. KREM
    Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody.
    Ubić śmietanę. Dodać cukier i mascarpone, chwilę ubić.
    Dodać żelatynę i znów ubić.
    Jeśli śmietana jest dobrze ubita nie musimy dodawać żelatyny.

  3. Pierwszy blat nasączyć delikatnie ponczem*. Wyłożyć pół kremu. Przykryć drugim blatem. Znów nasączyć go ponczem. Wyłożyć resztę kremu (zostawić trochę do dekoracji). Krem wygładzić i posypać kakao lub startą czekoladą. Zrobić kleksy z odłożonego kremu.
    Na każdym kleksie położyć wiśnię lub malinę.

    *Poncz wykonać ze szklanki wody, wiśniówki, łyżki soku z cytryny i cukru do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń