Do góry

Desery Przepis na:

Wuzetka.

Wuzetka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 6712

Dodano:

Odsłon: 20530

Skromna wersja wuzetki w moim wykonaniu,prosta i smaczna,w sam raz na weekend do kawy lub na święta ;-)

Składniki

  • Blaszka 24x36 cm
  • Ciasto:
  • 8 jajek L
  • szczypta soli
  • pół szkl.oleju
  • 1 szkl.mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl.kakao
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 litr śmietany kremówki 30-36 %
  • 1 duży cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru(można dać więcej w zależności od smaku)
  • 5 łyżeczek żelatyny+pół szkl.zimnej wody
  • Dodatkowo:
  • mały słoiczek powideł śliwkowych
  • mocna,słodka herbata do nasączenia(jeśli dzieci nie będą jadły ciasta można nasączyć alkoholem),lub kawą z cukrem
  • Polewa:
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek,do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier,miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,następnie zmniejszamy obroty miksera i cienką stróżką wlewamy olej cały czas miksując,stopniowo wsypujemy suche składniki,wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy,miksujemy krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wstawiamy do piekarnika na ok.40 min.
    Pieczemy w temp.170 C.
    Ciasto po upieczeniu od razu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę,zdejmujemy papier, pozostawiamy do wystygnięcia.

  2. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty,

  3. spód nasączamy i smarujemy powidłami śliwkowymi.

  4. Śmietankę schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.
    Żelatynę zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia na 10 min.
    Śmietankę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier waniliowy, cukier puder do smaku,zmiksować krótko,następnie żelatynę podgrzać chwilę w mikrofali,tak aby była płynna,ale żeby nie straciła właściwości żelujących,czyli dosłownie kilka sekund.
    Do żelatyny wrzucić łyżkę ubitej śmietany,wymieszać energicznie,i wlać do ubitej śmietany,krótko zmiksować,

  5. wyłożyć na spód ciasta,przykryć drugim blatem,

  6. wstawić do lodówki,żeby śmietana się ściągnęła.
    W tym czasie przygotować polewę,żelatynę zalać 2 łyżkami wody,odstawić do napęcznienia,śmietankę wlać do rondelka,wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia na małym ogniu,nie doprowadzając do wrzenia,gdy czekolada całkowicie się rozpuści,zdjąć z ognia,wrzucić napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać.

  7. Gdy polewa przestygnie,rozsmarować na wierzchu ciasta,wstawić do lodówki i gotowe.Można na polewie zrobić ozdobne kleksy ze śmietany,używając do tego tylki cukierniczej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Asiiek89 19 kwietnia I tutaj pytanie...
Robię wuzetkę już z trzeciego przepisu... i za każdym razem ciasto wychodzi wysokości tylko jednej warstwy. Żaden wypiek jeszcze mnie nie pokonał. Królestwo za podpowiedź. Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 18 listopada 2018 Wspaniała w-zetka, uwielbiam. Asiu, warstwy super, równiutkie.:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kawa-z-mlekiem 18 listopada 2018 Jedno z moich ulubionych ciast. A ta polewa czekolada na wierzchu - wspaniale się prezentuje, muszę podpatrzyć ten sposób. Ogromnie smakowite ciasto :-) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 listopada 2018 Odrobiny słodkości nigdy za wiele ;) Bajka ta wuzetka :D Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń