Do góry

Desery Przepis na:

Wuzetka - ciasto WZ

Wuzetka - ciasto WZ

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 930

Dodano:

Odsłon: 27004

Dziś wuzetkę można kupić niemal w każdej kawiarni, a cukiernicy wymyślają co raz to inne jej wersje: z serowym kremem, z dżemem, z galaretką nawet. Najczęściej jednak spotkać ją możemy w klasycznym wydaniu – czyli czekoladowy biszkopt, posmarowany warstwą marmolady i przełożony bitą śmietaną, z wierzchu polany czekoladą i ozdobiony kleksem bitej śmietanki.

Składniki

  • ciasto:
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • krem: 400ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 200ml dżemu porzeczkowego
  • Polewa czekoladowa:
  • 100g czekolady deserowej
  • 50ml śmietanki
  • czekoladowe groszki do dekoracji
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, ubijać na mikserem do uzyskania sztywnej piany, ciągle ubijając wsypać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem, wsypać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać olej, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy (12x25cm, dno wyłożone papierem), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąc z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygnie, ostrym nożem przeciągnąć przy boku formy, żeby odkroić ciasto od boków. Biszkopt przekroić na dwa blaty.

  2. Śmietankę dobrze schłodzić, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder i sok z cytryny.
    Polewa: śmietankę i posiekaną czekoladę umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady.
    Jeden blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć krem (kilka łyżek zostawić do dekoracji), przykryć drugim blatem. Z wierzchu ciasto polać ciepłą polewą, wstawić do lodówki na kilka godzin. Resztę kremu przełożyć do rękawa z końcówką-gwiazdką. Ciasto podzielić na 8 kwadratowych kawałków, każdy udekorować różyczką kremu i czekoladowym groszkiem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dawid123 09 grudnia 2018 Ciasto okropne. Nie dało się pod koniec wyrobić było strasznie twarde i wychodzi bardzo niskie. Nie takie jak na zdjęciu. Smakuje jakoś dopiero 4 dnia... Nie polecam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maljoaata01 31 marca 2018 Zrobilam to ciasto i jestem rozczarowana.
Jest zbyt suche ( nie ma nasaczenia), zadna rewelacja.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń