Do góry

Desery Przepis na:

Wuzetka w nowej odsłonie

Wuzetka w nowej odsłonie

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 568

Jak wiadomo klasyczna wózetka to biszkopt czekoladowy nasączony ponczem herbacianym lub alkoholowym, na nim wyłożonym kremem śmietanowym z mascarpone, polanym na wierzchu czekoladą i wyszprycowanym na wierzchu kleksem ze śmietany. Postanowiłam zrobić wózetkę w nieco innej odsłonie, ponieważ zamiast klasycznego ponczu np. alkoholowego biszkopty nasączyłam syropem z borówek amerykańskich.

Składniki

  • *Biszkopt kakaowy:
  • 7 jajek (M) lub 6 (L)
  • 3/4 szklanki cukru białego kryształu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typu 500
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 i 1/3 łyżeczki octu 10 %
  • 3 łyżki kakao
  • *Syrop borówkowy:
  • 500 g borówek amerykańskich
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru białego kryształu
  • 1,5 szklanki wody
  • *Krem śmietanowy z mascarpone:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek ciepłej przegotowanej wody
  • ok. 60 ml zimnej wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru białego kryształu
  • *Polewa kakaowa:
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 4-5 łyżek kakao
  • 5 łyżek cukru
  • *Dodatkowo:
  • 160 ml śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki cukru białego kryształu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. *Biszkopt kakaowy:

    Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier, wsypać cukier waniliowy i miksować, aż składniki się połączą.
    Do żółtek wlać ocet i dokładnie wymieszać. Wymieszane żółtka z octem przelać do miski z białkami i dalej miksować.
    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i stopniowo porcjami przesypywać do miski i mieszać szpatułką, by składniki się połączyły i nie było żadnych gródek. Na koniec do masy wmieszać kakao.

  2. Przygotowane ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić.

  3. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 12-15 min ( w zależności od piekarnika) do suchego patyczka. .

  4. Po tym czasie biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

  5. *Syrop z borówek amerykańskich:
    Borówki umyć, można użyć mrożonych. Na patelnię lub do garnka przełożyć borówki, wsypać cukry: waniliowy i kryształ, zalać wszystko wodą.

  6. Wszystko gotować przez 15 minut, by powstał syrop. Jak się ugotuje odcedzić go do osobnego naczynia (borówki nie będą potrzebne) i pozostawić do wystygnięcia.

  7. Biszkopt przekroić na dwa blaty.
    Każdy blat nasączyć syropem.
    Jeden z blatów przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  8. Krem śmietanowy:
    Do miseczki wsypać żelatynę, zalać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 minut, by żelatyna się namoczyła. Po tym czasie wlać do niej zimną wodę i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na bok.
    Do dużego naczynia przelać śmietankę kremówkę i ubić na sztywno. Do ubitej śmietany przełożyć serek mascarpone, wsypać cukry: waniliowy i kryształ i miksować do połączenia się składników. Na koniec przelać wcześniej rozpuszczoną żelatynę i dalej miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    Przygotowany krem przełożyć i rozłożyć równomiernie na pierwszym blacie ciasta. Na wyłożony krem położyć (od strony nasączenia syropem) drugi blat ciasta.

  9. *Polewa kakaowa:
    Na kąpieli wodnej w rondelku roztopić masło. Do roztopionego masła dodać kakao, cukier i dokładnie wymieszać. Przygotowaną polewę pozostawić do wystudzenia. Gotową polewę rozprowadzić równomiernie po górnej warstwie drugiego blatu biszkoptu.

    *Dodatek:
    Do miseczki przelać i ubić na sztywno śmietankę kremówkę. Do ubitej śmietany wsypać cukier kryształ i miksować do połączenia się składników. Gotową śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować wzorki na warstwie polewy kakaowej.

    Przed podaniem ciasto schłodzić ok. 3-4 godziny w lodówce.

  10. Ciasto jest gotowe:)

  11. Smacznego:) !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń